Spørsmål og svar
Lurer du på noe? Sjansen er stor for at du finner svaret her. Kontakt oss hvis ikke, så skal vi hjelpe deg.
Hva er Funkis?
Studieforbundet Funkis ble stiftet i 1994. Vi er en paraplyorganisasjon for medlemsorganisasjoner som jobber for mennesker med nedsatt funksjonsevne, kronisk syke og deres pårørende.
Hva er et studieforbund?
Et studieforbund er en paraplyorganisasjon med opplæring for voksne som hovedformål. Norge har i dag 14 godkjente studieforbund, og alle er medlemmer av Voksenopplæringsforbundet (link: vofo.no)
Hva er en studieplan?
Et kurs må ha utgangspunkt i en studieplan. Denne skal på forhånd være godkjent av studieforbundet eller en medlemsorganisasjon før kurset starter.
Hva er en studieleder?
Det er den som er ansvarlig for studiearbeidet, og som søker kursstøtte på vegne av organisasjonen.
Hvem kan være kursholder?
For å være kursholder må du ha kompetanse innenfor kursets mål.
Kan vi arrangere kurs i utlandet?
Ja, man kan arrangere kurs i utlandet.
Hvor mange deltakere kan et kurs ha?
Antall deltakere kan variere fra 4 til 100, men voksenopplæringsloven krever at fire deltakere har godkjent fremmøte på 75 prosent av kurstimene for at kurset blir godkjent. Dispensasjon fra regelen kan godkjennes ved søknad. Husk at kurslærer kan telle med som en av de fire.
Hvor finner jeg kursbevis?
Kursbevisene blir tilgjengelige under fanen «Kurs og kursbevis» etter at deltaker- og oppmøte er lagt inn i Fremmøteregistreringen. Kursbevis kan tas ut både før og etter at kursrapporten er levert.
Må budsjett og kursdeltaker godkjennes på forhånd?
Nei.
Skal jeg sende kvitteringer til Funkis når vi rapporterer kurset?
Nei, dere skal ikke sende kvitteringer eller bilag til Funkis. Disse beholder dere i eget regnskap og skal forevises ved eventuell stikkprøvekontroll.
Må det være egenandel?
Nei. Kursarrangør avgjør dette.
Hvis et kurs får tilskudd fra andre steder enn Funkis, hvor skal det føres opp?
Det skal føres opp under «Andre inntekter» i regnskapet.
Får man dekket alle kursutgifter?
Nei, ikke nødvendigvis. Et kurs får aldri mer enn timesatsen tilsier. Man må derfor ha tilsvarende utgifter som timesats for å kunne oppnå dette.
Kan vi tjene penger på kurs?
Funkis har en regel om at kurs ikke skal gå med overskudd. Når kursets regnskap viser at kurset har høyere inntekter enn utgifter, avkortes tilskuddet tilsvarende, slik at kurset balanserer mellom utgifter og inntekter. Med inntekter mener vi inntektene til ett kurs pluss tilskuddet. Vi avkorter først i opplæringstilskuddet (OT).
Når får kurset minstesats?
Når det ikke er ført utgifter i regnskapsoversikten til et kurs, vil det få utbetalt minstesats. Minstesats er 1000,– NOK.
Kan satsene for opplæringstilskudd endres?
Ja. Funkis kan endre satser for opplæringstilskudd (OT) på kort varsel og gjennom hele året. Satsene bestemmes av Funkis sin administrasjon ved styret og er avhengige av studieforbundets økonomiske situasjon eller særskilte satsingsområder. Vi informerer på hjemmesiden vår og på sosiale medier når endringer skjer. Satsene endres bare for kurs som fremdeles ikke er utbetalt.
Beløpet som er oppført i søknadsbrevet, stemmer ikke overens med beløpet jeg fikk utbetalt. Hva gjør jeg?
Dette er normalt. Beløpet som er oppført i søknadsbrevet, er en foreløpig beregning av hva kurset får utbetalt. Den endelige utbetalingen kan derfor avvike fra dette beløpet, ut fra hvordan den endelige saksbehandlingen vurderer regnskapet og eventuell tilrettelegging.
Hva betyr at man må laste opp bankbekreftelse i kursportalen?
Last opp kopi av en kontoutskrift, eller noe annet som dokumenterer at den bankkontoen som er registrert i portalen, tilhører dere.
Hva er tilretteleggingstilskudd (TRT)?
Tilretteleggingstilskudd er et supplement til opplæringstilskuddet (timetilskudd) og gis til mennesker med funksjonsnedsettelser og andre som trenger særskilt tilrettelegging for å delta på kurset.
Hvordan og når søker man tilretteleggingstilskudd?
Det gjør du når kurset er gjennomført. Da har dere alle summer i regnskapet og kan trekke ut det som skal søkes til TRT.
Hva er og hvordan skal vi regne merkostnader?
Merkostnader er ekstra utgifter til tilrettelegging, og det er kostnader du som arrangør har for å tilpasse og tilrettelegge opplæringsaktivitet eller læringsmiljøet for deltakere med særskilte behov.
Se film her om hvordan regne ut merkostnader: https://www.funkis.no/tilskudd/tilretteleggingstilskudd/
Hvor mye TRT kan vi søke om?
Alle kurs kan søke opptil 3000,– NOK i TRT, og pengene går fra Funkis sin pott. Søker man over kr. 3000,– NOK, må man gjennom sentralleddet i organisasjonen, og pengene går av organisasjonens pott. Dette går automatisk når man legger inn søknadsbeløpet i kursportalen.
Kan man søke TRT til nettkurs?
Ja, men det er ikke alt man kan få TRT til. Utlegg til lisenser, spesialutstyr for å sende nettbasert eller spesiallokaler for å sende nettbasert regner vi ikke som tilretteleggingsutgifter.
Hvor mange må ha tilrettelegging for å få TRT?
Minst én person må ha med behov for tilrettelegging, og tilrettelegging må gjennomføres.
Hvor ofte gjennomføre internkontroll?
Internkontrollen gjennomføres i tråd med Forskrift om studieforbund, godkjent av Kultur- og likestillingsdepartementet.
Hvor ofte kontrollere? Antall kurs per år Antall kontroller per år 1-50 4 1-50 10 1-50 20 1-50 30 Hvordan gjennomføre internkontroll?
Internkontrollen gjennomføres i tråd med Forskrift om studieforbund, godkjent av Kultur- og likestillingsdepartementet.
Kontrollere hva og hvordan? Krav til kurs Kontrollpunkt Dokumentasjon “Kurset skal være offentlig kunngjort og åpent for alle; dette er ikke til hinder for at et kurs primært retter seg mot bestemte målgrupper.” (§ 11, punkt e) Hvor er kurset utlyst eller kunngjort?* Kopi av invitasjon og/eller et skjermbilde av hjemmeside/Facebookside hvor man ser at kurset er utlyst for alle
* For interne kurs for ansatte/styremedlemmer er det nok å sende kopi av epostinnkalling“Studieplan for kurset skal være godkjent av studieforbundet eller medlemsorganisasjon før kursstart” (§11, punkt c) Hva er det pedagogiske innholdet i kurset?* Beskrivelse av det pedagogiske innholdet i kurset, basert på studieplanen som er brukt
* Kopi av program/innhold og/eller en pedagogisk beskrivelse av kurset som samsvarer med innholdet i studieplanen“Opplæringstilskuddet (...) skal i sin helhet benyttes til kurs i studieforbundet eller medlemsorganisasjonene.” (§ 5, andre punkt)
"Tilretteleggingstilskuddet skal kompensere for tilleggskostnader studieforbund har i forbindelse med tilrettelagt opplæring for deltakere med særskilte behov.” (§6, første punkt)Hva har tilskuddene blitt brukt til?* Kopi av faktura og kvitteringer
* Ved TRT må det være tydelig hvilke merkostnader TRT er brukt på, samt kvitteringer for disse."a. Deltakeren skal være fylt 14 år innen utgangen av det året opplæringen foregår.
b. Deltakeren skal ha deltatt i minst 3/4 av kurstimene.” (§ 12)Oppfyller kurset krav til deltakelse?Bekreftelse på deltakelse. Ta kontakt med 2-3 deltakere per kurs og sjekk. Når får man tilskuddet på konto?
Etter at kurset er rapportert, tar det cirka 14 dager til pengene er på konto.
Kan laget betale kursholder?
Ja.
Regnes trening, forarbeid og etterarbeid som kurs?
Nei, dette regnes ikke som kurs og er derfor ikke tilskuddsberettiget. Der disse emnene inngår i et systematisk pedagogisk opplæringsarbeid beskrevet i en studieplan, kan vi imidlertid gi tilskudd til slik aktivitet.
Regnes møter/årsmøter som kurs?
Nei. Funkis gir ikke tilskudd til avholdelse av møter/årsmøter, da dette regnes som ordinær organisasjonsdrift.
Hvor stor del av kurset kan være pause?
60 minutter med kursaktivitet kan inneholde 15 minutter pause.
Kan vi regne kvarter eller halve timer?
Kurstimer skal rundes til nærmeste kvarter. Dette føres inn med desimaler: 15 minutter = 0,25, 30 minutter = 0,5 og 45 minutter = 0,75. Halvannen time skal føres som 1,5 timer.
Hvor lenge kan et kurs vare?
Det er opp til dere. Et kurs kan vare en dag, en helg, en måned eller til og med over flere år.
Når man har fått godkjent et kurs med start- og sluttdato, men må utsette kurset. Må man da sende inn ny søknad?
Nei, du trenger ikke søke på nytt dersom kurset utsettes. Gi oss beskjed, så endrer vi fristen for rapportering. Dere endrer selv datoene ved rapportering.
Når skal kurset rapporteres?
Et kurs skal være rapportert senest tre måneder etter siste kursdag. Unntaket er ved årsskifte, da vi setter en fast definert dato i januar.
Hva er minste antall timer et kurs kan bestå av?
Et kurs må bestå av minst fire timer for å være tilskuddsberettiget. Studieplanen angir tidsrammen.
Må alle deltakere være medlemmer i Funkis?
Nei.
Hva er aldersgrensen for å være godkjent deltaker?
En godkjent deltaker må fylle 14 år innen utgangen av året. Yngre personer kan delta, men de blir ikke medregnet. Det er ingen øvre aldersgrense.