På nettstedet Jeune.no – Ferske unge meninger beskriver hun mennesker med funksjonsnedsettinger som den store glemte gruppen. Bakgrunn for kronikken er et innlegg i VG, hvor det ble understreket at rekordmange med etnisk minoritetsbakgrunn var valgt inn på Stortinget, og at det er satt rekord i kvinnerepresentasjon.

- Det er fantastisk å se at så mange med minoritetsbakgrunn har fått plass på Stortinget; det er vel fortjent og på høy tid. Det er også fint å se at det er så mange kvinner som kommer inn. Det er fint å se at Stortinget gjenspeiler samfunnet i bakgrunn, kjønn og alder, skriver Sørdalen. Så spør hun:

- Men hva med Norges største minoritet?

Mennesker med nedsatte funksjonsevner utgjør en femtedel av Norges befolkning, men er veldig lite synlige i samfunnet og blant folkevalgte på Stortinget.

- For mange er det en selvfølge at vi ikke deltar i demokratiet. Vi blir omtalt som de svake i samfunnet, som en byrde, og når vi først blir lagt merke til er det ikke for hvem vi er eller hva vi gjør - men hvor utrolig det er hva vi får til, “på tross av” funksjonsnedsettelsen, sier hun, og trekker fram en typisk situasjon fra valgnatten: Avtroppende statsminister Erna Solberg valgte å takke et medlem for innsatsen under valgkampen og hva han hadde fått til “på tross av” at han sitter i rullestol.

- Jeg skulle ønske det var en uheldig glipp. Men dette er dessverre fordommer og diskriminering vi med nedsatt funksjonsevne møter hver eneste dag, hevder Sørdalen.

Etterlyser inkludering i media 

Hun mener også at mediene ignorerer kompetansen mennesker med nedsatte funksjonshemminger innehar, og at de er mest opptatt av å skryte av de som «prøver» i stedet for å inkludere funksjonshemmede inn i mangfoldet.

Du kan lese artikkelen i Jeune.no her.

Jeune.no er et studentdrevet nøytralt talerør for unge stemmer.

Foto: Jeune.no/privat.