Tidligere denne uka så rådgiver i Studieforbundet Funkis Jorunn Myhren seg lei på at det er umulig for kortvokste passasjerer å få kjøpt seg en kopp kaffe på Vy-togene. Hun skrev om det på Facebook og reaksjonene lot ikke vente på seg. Det tok av og nådde Dagbladet Dinside, som tok saken videre. 

- Som mange andre her på Østlandet har jeg månedskort på ruter. Det betyr at jeg har tilgang på ALLE ruters tilbud innenfor de soner jeg betaler for. Det gjelder buss, trikk, t-bane og tog.
Det jeg irriterer meg over - ikke det at jeg ofte kjenner på behovet for kaffe til og fra jobb. Men det kan jo skje…og har skjedd. Men det tilbudet er jo ikke for meg. Sånn er det bare. Betalingsmulighetene henger for høyt....Om jeg ønsker å kjøpe varer som kaffe, kvikk lunsj, melkesjokolade eller munnbind er JEG som kortvokst tvunget til å ta det litt ydmyke valget: er dette viktig nok for meg, eller skal jeg be en totalt fremmed om hjelp? Tro meg. Den suger.» Skrev blant annet Jorunn i sin Facebook-post.

En selvfølge for mange, utilgjengelig for andre

Hun legger til at dette for henne er en prinsippsak. Og at slike situasjoner ikke bare gjelder henne som kortvokst, men også for andre med funksjonsnedsettelser, som blinde, svaksynte og folk med bevegelseshemminger.

- Men det er faktisk slik at det er mange ting i samfunnet folk flest tar for gitt og som er utilgjengelig for mange av oss. Dette er noe jeg er veldig vant med i livet generelt, og som jeg stort sett velger å overse. Det handler rett og slett om å velge sine kamper med omhu. Men via min jobb i Studieforbundet Funkis er det en del av min hverdag å jobbe med tilrettelegging og universell utforming for alle, og jeg ser stadig eksempler på ting som kunne vært bedre tilrettelagt i det offentlige rom. Dette er jo ærlig talt ingen stor sak, det er mer et prinsipp som jeg nå valgte å fremheve i sosiale medier, sier Jorunn til Dagbladet. 

Nå legger Vy seg flat

- Vi beklager at betalingsløsningen på vareautomaten ikke oppfyller standard for universell utforming. Vi har startet arbeidet for å løse dette problemet. Vårt mål er at alle skal kunne benytte de tilbud og tjenester som tilbys om bord i våre tog, skriver de i en e-post til Dagbladet.

Funksjonshemmedes rettigheter ikke lovfestet på Stortinget

Jorunn syns også det er ille at Stortinget hittil ikke har inkorporert FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i menneskerettsloven. Dette er FN-lover som sikrer lik lov og behandling av mennesker i særdeles utsatte grupper. 
- Det er nettopp derfor jeg tar denne mikrofobiske fighten. Vi med nedsatte funksjonshemminger bør da ha lik lovfestet hjemmel til få ta del i de minste hverdags selvfølgeligheter som alle andre. Vi betaler jo for det på lik linje med andre. Det skal ærlig talt ikke så mye til, skriver Jorunn på Facebook.

Her kan du lese hele saken i Dagbladet Dinside