Helgen 12.-14. november var en gjeng NBfU-ere samlet i Oslo for å lære slipsknyting, hud- og hårpleie. Hva er forskjellen på concealer og foundation? Har du noen gang gitt lipglossen til kjæresten din når hun egentlig spurte etter mascaraen? Hvor mye hårspray er egentlig nødvendig, eller hvordan stusser jeg skjegget? Alt dette kan være krøkkete for noen og enhver. Men når du i tillegg er blind eller svaksynt, er det spesielt utfordrende å pleie sitt utseende.

Etterspurt kurs

Kursarrangør Nora Sulejmani sier at kurset "Utseende for ikke-seende" har vært ønsket en god stund. Det var planlagt holdt i fjor, men grunnet pandemien ble det utsatt til nå i høst. Hun forteller at det ble en lang og inspirasjonsrik helg:

- Vi hadde deltakere fra 15 til 30 år, alle med forskjellige behov for makeup-tips og stilhjelp. Noen av gutta fikk hjelp til å sminke seg, og syns selv de ble fine. Det var også første arrangementet jeg har hatt ansvar for, og det var veldig fint å treffe andre NBfU-ere, sier Nora.

Gleden ved å oppdage et forstørret sminkespeil

Praktisk opplæring i styling av hår og skjegg, samt legging av make-up for blinde og svaksynte krever at frisører og hudpleiere må tilrettelegge undervisningen. De må forklare ekstra hva de gjør med produkter og teknikker. Det er ikke bare å peke på et produkt, deltakerne må få holde det i hendene og kjenne på det. Enkelte aha-opplevelser ble det også.

- Jeg visste ikke at det fantes speil med forstørrelsesglass! Det gjør heretter sminkeprosessen mye lettere for meg. Flere zoomet også opp ipaden og  brukte den som sminkespeil, forteller Nora.

Et sentralt tema i kurset var hvilken innvirkning det har på selvfølelsen å finne sin egen stil. Reality-kjendis Andreas Østerøy var hyret inn for å si noe om det. Og får du bedre selvfølelse av å se bra ut, Nora? 

- Jeg opplever at farger øker min selvfølelse. Med fargerike klær føler jeg meg mer "på plass".

- Jeg så en poste i kommentarfeltet på Facebook-siden til NBfU at et slikt kurs kunne "gæmliser" også trengt?

- Ha ha, ja dette er nok et kurs som er ønsket av mange i Blindeforbundet også! NBF må nok holde et liknende kurs snart, ler Nora.

Fakta om Norges Blindeforbunds Ungdom

  • Norges Blindeforbunds Ungdom (NBfU) er en organisasjon av og for unge synshemmede
  • Medlemmer: Rundt 500 medlemmer i alderen 14-35 år spredt over hele landet. Noen er blinde, men et stort flertall er svaksynte
  • Formål: Jobber for full samfunnsmessig likestilling og sosial inkludering av unge synshemmede, og arrangerer aktiviteter nasjonalt og lokalt. Det er viktig for synshemmede å få møte andre i samme situasjon og utveksle erfaringer
  • Landsdekkende: NBfU har seks regioner som bidrar til aktivitet i hele landet

Kurs og arrangement

NBfU sentralt arrangerer hvert år et eller flere kurs med ulike temaer for medlemmer fra hele landet. Kursene har fokus på habilitering av unge synshemmede, og eksempler på tidligere temaer er:

  • Sex og samliv
  • «Din stil»
  • Etabler deg
  • Organisasjonsskole
  • Arbeid og utdanning som synshemmet