Turgåing er nordmenns foretrukne form for fysisk aktivitet. Har du en lysløype, park, skog, fjell, sjø eller vann i nærheten? Da kan du gå, jogge, tusle, sykle eller simpelthen bare være til stede i naturen. Noen trenger tilrettelegging eller hjelpemidler, men alle kan delta hvis forholdene legges til rette.

Her er seks eksempler:

Markerte løyper og arrangerte turer

Mann og kvinne går i et skogslandskap.Det finnes tusenvis av gode markerte turløyper over hele landet, både sommer- og vinterløyper. Har du hørt om DNT tilrettelagt? Den Norske Turistforening jobber for å gjøre friluftslivet tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelser og arrangerer turer og aktiviteter. Det finnes også kart, elektroniske registreringsmuligheter, veiledning til ferdsel og ikke minst kurs og opplæring i friluftsliv. Med god opplæring blir en mindre avhengig av fysisk tilrettelegging.

Balanse

Mann og kvinne balanserer på svaberg ved havet.

Naturen byr på ulike måter å utfordre oss selv på. I fjæra kan du balansere på ulike steiner, og går du litt utenfor stien, kan du la naturen bestemme mer hvordan du kan bevege deg.  Å gå i terreng krever mer av balanse, koordinasjon og litt styrke. Det gir deg en annerledes og gøy måte å være fysisk aktiv på, samtidig som du får trent på viktige egenskaper.

Styrke

Mann og kvinne tar pushups mot en lang stein.

For mange er treningssenter for dyrt, masete eller for krevende. Naturen byr på et nesten uuttømmelig lager av ulike treningsmåter. Om det er å løfte en trestokk, ta noen pushups eller gjøre noen øvelser på stranda: det er helt opp til deg! Du kan for eksempel rydde bort en trestokk som har falt over stien. Å rake i hagen er også en fin aktivitet, like utenfor døra di.

Oppover og nedover

En kvinne går opp en bakke i skogen.

Å gå i motbakke er skånsomt for kroppen og en mulighet til å få trent litt kondisjon. I oppoverbakken får du brukt baksiden av lårene. Glem ikke nedoverbakken! Da er det forsiden av lårene som blir styrket. Er du ustø, kan du bruke et par gode gåstaver.

Vær leken

En mann løfter en trestokk over hodet.

Friluftsliv og uteaktiviteter har en stor betydning for hvordan vi har det. Det er ikke så viktig akkurat hva du gjør. Opplevelsen av naturen, aktiviteten, spenningen, roen, den friske luften eller det sosiale kan sammen gi positive helseeffekter. I naturen er det lite stress og krav, og det smitter ofte over på de som er der.

Finn roen

En mann ligger på en skogsbunn dekket av blåveis og har øynene lukket.

Nyt skogens ro! Undersøkelser viser at psykisk stress reduseres når en er ute i friluft med jevne mellomrom. Det er rapportert at de som jevnlig driver med aktiviteter i naturen, har bedre mental helse enn de som ikke driver med uteaktiviteter. Det er også påvist at de som sverger til friluftsliv mestrer smerte bedre.

Finn dine måter å være ute på, og nyt sommeren!

Kilde: R – Et magasin fra Norsk Revmatikerforbund, nummer 2/2023

Øvelsene er laget og presentert av Ole-Martin Wold, fagsjef Friskliv i NRF

Foto: Camilla Stabell

Fakta om NRF

  • NRF består av rundt 30 000 medlemmer fordelt på 215 lokallag

  • Hvert lokallag har egne tillitsvalgte – til sammen over 2 000 personer

  • NRF har 18 fylkeslag

  • Forbundsstyret består av nasjonalt tillitsvalgte

  • Utgir medlemsbladet R – Et magasin fra Norsk Revmatikerforbund fire ganger i året

  • Organisasjonen er nøytral – både partipolitisk og når det gjelder livssyn

  • Det finnes over 200 forskjellige revmatiske diagnoser. De ulike revmatiske sykdommene kan arte seg veldig ulikt, men felles for dem alle er at en tidlig diagnose og tilrettelagt behandling sammen med livsstilsendringer kan gjøre stor forskjell for livskvaliteten til den som lever med sykdommen