Utslett er blitt kunstverk
– Det var viktig å vise utslettet som noe vakkert, sier makeupartisten Linda Røhmen. Sammen med PEF-ung og fotograf Tøri Gjendal har hun laget utstillingen BodyPainT.
-Gjennom prosjektet "Med utslett som inspirasjon og lerret" ønsker Psoriasis- og eksemforbundet ung (PEF-ung) å øke kunnskapen om hudsykdommer og få ned stigma, sier Thea Kristine Lande, prosjektleder og rådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF).
Bakgrunnen for prosjektet
"Med utslett som inspirasjon og lerret" er støttet av Stiftelsen Dam og ble innvilget allerede i 2020, men grunnet koronapandemien måtte det utsettes i to år.
Prosjektet hadde plass til syv deltakere, som meldte seg på raskt. Deretter hadde de et møte i forkant av kroppsmalingen. Det ble diskutert hva de ønsket å oppnå med prosjektet og hva deltakerne kunne tenke seg å bli malt som. Ulike blomster og dyr gikk igjen som tema.
Kroppsmaler og makeupartist Linda Røhmen kom med, det samme gjorde fotograf Tøri Gjendal.
I mars 2022 ble deltakerne kroppsmalt og fotografert. Deretter fulgte en lengre prosess med å skrive tekster til hvert bilde.
Alle deltakerne har skrevet om sin personlige erfaring med det å leve med en kronisk sykdom. Kine Bekkengen skriver om utholdenhet:
En kronisk sykdom er utholdenhet. Å holde ut.
Hele livet har jeg klødd, flasset, smurt kremer og nøye valgt ut klær.
Men hele livet har jeg også levd.
Det krever mot, styrke og stahet å være annerledes, men det er annerledes som er unikt.
Jeg bestemte meg for at jeg er ikke en del av en sykdom, sykdommen er en del av meg.
Akkurat som en fisk som svømmer motstrøms for å få det den vil ha, prøver jeg å ikke la psoriasis hindre meg i å gjøre eller nå de tingene jeg vil.
For utholdenhet krever ikke bare evnen til å holde ut, det krever også vilje.
BodyPainT blir vandreutstilling
Utstillingen fikk navnet BodyPainT og deretter bar det ut på turne. Første stopp var Vannvogna Café og Bar i Halden i oktober. Her presenterte deltakere og modellene prosjektet, etterfulgt av en panelsamtale om blant annet kroppspress, filter-samfunnet, representasjon i film og bøker og om hva vi kan gjøre for å snu en dårlig dag.
Utstillingen har i tillegg vært vist på PEF-ungs ungdomskonferanse på Scandic Asker, Barkaden i Drammen og på Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) sin feiring av FNs internasjonale dag for funksjonshemmede på Vega Scene i Oslo 3. desember i fjor. Det vil også bli utstillinger utover våren og til høsten.
Og når prosjektet er ferdig skal deltakerne få ett bilde hver. De resterende bildene skal gis bort til hudavdelinger rundt omkring i landet.
«Det er fint å kunne gjøre noe produktivt ut av det kjipe»
På spørsmål om hvorfor deltakerne ønsket å være med på BodyPainT, svarer en av modellene, Regine Folkmann Rossnes:
-Det er flere grunner til at jeg ble med i dette prosjektet. Jeg er åpen om å ha kroniske sykdommer, men snakker helst ikke om dem. For jeg er mer enn sykdommene jeg lever med. I samfunnet vårt har vi et unødvendig stort utseendepress. Det er bare å ta en nærmere titt på de retusjerte reklamene som omgir oss. Jeg ønsker å bidra til at flere blir kvitt skam over utseendet sitt, og derfor stilte jeg opp med kroppen min som lerret. Det er fint å kunne gjøre noe produktivt ut av det kjipe. Jeg vet hvor viktig det kan være å vite at man ikke er alene om ting, men har behov for konkrete eksempler.
Jeg skammer meg ikke over utseendet mitt, men plages av smertene. Om det kan hjelpe noen med å stille opp på et prosjekt som dette, hvorfor ikke? I tillegg har jeg lenge hatt lyst til å vite hvordan bodypaint fungerer i praksis, så dette var en ekstra fin mulighet til nettopp dette. Fotograf Tøri Gjendal har dessuten fotografert meg ved flere prosjekter. Jeg vet hvor dyktig hun er, og jeg visste at bildene kom til å bli magiske. Og slik er de blitt! sier hun.
Kraftdyr og blomster
Makeupartist Linda Røhmen sa ja til å være med på kroppskunstprosjektet til PEF-ung fordi hun er spesielt glad i å bruke kroppsmaling i kunstsammenheng.
-Jeg likte med en gang ideen som ble lagt frem, da jeg ble spurt om å være med. Dette prosjektet ga meg både ideer og bilder jeg umiddelbart begynte å spinne videre på, forteller Linda, som selv har levd med eksem og hudsykdommer.
Røhmen er faglig leder på Imageakademiet. Ved siden av det jobber hun mye med reklame og film, og hun har jobbet med ansikts- og kroppsmaling siden 1996.
En av utfordringene hun sto overfor, er at utslett ikke er konstant. Dermed var det en risiko for at utslettet kunne se annerledes ut på selve opptaksdagen.
-Derfor tilpasset jeg motivet på huden på opptaksdagen. Da dukket det også opp noen bilder som ikke var planlagt på forhånd, forteller hun.
-Hvordan jobbet du med å forene hudutslettene og malingen uten å skjule utslettene?
-Det var viktig for meg å ha med utslettet i selve kunsten, og det å vise det som noe vakkert. En av deltakerne sa at moren kalte utslettet for roser. Det synes jeg er vakkert. Så det å lage blomster og annet der hudtilstanden er en del av selve verket og ikke tildekket, er spesielt viktig i denne sammenhengen. Det er noe av budskapet i utstillingen.
Utslettene har ganske ofte et rosapreg over seg, derfor er mange av bildene i rosa og røde fargetoner. Men en av deltakerne hadde et utslett i en hvit farge mot brun hud. Da malte jeg et skogsmotiv med hennes kraftdyr koala hengende i et tre. Det var hennes ønske at koalaen skulle være med, forteller Linda Røhmen.
Utstillinger i 2023
- 23. mars: Imageakademiet, Oslo
- 21. – 23. april: Vestlandskonferansen til PEF, Bergen
- 27. april: Spillhuset, Bergen
- 15. – 17. september: Landsdelkonferanse på Radisson Blu Royal Garden, Trondheim
Kilde: "Hud & Helse" nr. 4/22
Alle foto: Tøri Gjendal
Se flere bilder nederst i artikkelen.
Om PEF-ung
- PEF-ung er en barne- og ungdomsorganisasjon som jobber opp mot aldersgruppen 0 til og med 30 år. PEF-ung har slagordet kunnskap, vennskap og fellesskap, og dette er fellesnevnere som går igjen i alle organisasjonens aktiviteter
- PEF-ungs formål er å jobbe for at barn og ungdom med psoriasis, atopisk eksem, andre hudsykdommer og psoriasisartritt får sin livskvalitet sikret både fysisk, psykisk, sosialt og økonomisk. Tiltakene har derfor aldri et rent sosialt aspekt, men alltid en hensikt om å danne et kunnskapsrikt fellesskap. I arbeidet er kunnskapsbygging, kunnskap gjennom felleskapet og tryggheten i vennskapet viktig
- PEF-ung ble stiftet i 1987 og har rundt 300 medlemmer, fire lokale PEF-ung grupper og ca. 20 ungdomskontakter
- Ansatte: Ni personer, inkl. moderorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet (PEF)
- Kontor: Fredrik Selmers vei 2, 0663 Oslo
- Medlemsblad: "Hud & Helse", utgis fire ganger i året
Lurer du på om det er trygt å ta en tatovering dersom du har psoriasis, eksem eller andre hudsykdommer?
Dette svarer hudlege Petter Gjersvik